Corona Vacatures en praktische hulp

CORONA VACATURES

LelystadSchoon

Wandel je graag en verveel je je in deze tijd van veel binnen zitten: maak dan van de gelegenheid een deugd en denk eens aan de mogelijkheid je in te zetten bij Lelystadschoon.  Gewapend met een grijper maak je tijdens je  wandeling je leefomgeving een stuk schoner. Materialen, zoals een grijper worden kosteloos afgeleverd. Voor meer informatie, zie https://www.lelystad.nl/lelystadschoon
Interesse: neem contact op met Koos Essenstam, mailadres lelystadschoon@lelystad.nl

Hulp bij Thuisadministratie:

Logo HumanitasVeel mensen zijn door de Coronacrisis in de financiële problemen gekomen door een forse inkomensdaling. ‘We moeten mensen een inzicht in de situatie bieden zodat mensen op tijd een beslissing kunnen nemen over hun situatie. Wat is jouw situatie? Hoe lang houdt je het vol en welke stappen kun je nemen?’
Wil jij een bijdrage leveren om deze mensen te helpen? Biedt je dan aan als vrijwilliger bij Humanitas Thuisadministratie. 
Klik hier voor meer informatie.


Chauffeur Koelwagen

Logo Voedselbank de KorenaarHet is fantastisch om te zien hoeveel helpende handen wij in deze periode aangeboden krijgen. Toch missen wij nog een chauffeur (of enkele chauffeurs) voor onze koelwagen. Met deze koelwagen halen wij de goederen op van de distributiecentra. Voor deze koelwagen is een rijbewijs BE nodig! Wie kan ons helpen?

Je kunt rechtstreeks contact opnemen met de Voedselbank : Telefoon 06-12332278 (Tussen 09.00 en 17.00 uur) of stuur een mail naar vbkorenaar@gmail.com.

 

  

 

PRAKTISCHE HULP

  • Lig jij wakker van Corona? Heb jij vragen omtrent Corona? Bel gratis naar 0800-0889. Dit telefoonnummer is van de samenwerkende hulporganisaties in Lelystad. Of check https://www.lelystaddoet.nl/corona.
  • Vraag in je directe omgeving of je een boodschapje kunt doen voor iemand of de hond uitlaten. Of laat dit weten via een kaartje in de bus met je telefoonnummer
  • Geef digitaal huiswerkbegeleiding aan je buurkinderen / nichtjes / neefjes.
  • Kook wat extra’s en breng het naar de buur die nu geen maaltijdvoorziening heeft.
  • Breng bloemetjes en/of kaartjes langs bij verzorgingshuizen.
  • Doe boodschappen voor een oudere of voor een bekende die in een vitale sector werkt.
  • Speel samen met een oudere Wordfeud.
  • Wees aardig en begripvol naar elkaar.

 

PRAKTISCHE HULP VOOR HET ORGANISEREN VAN CORONAHULP.

1.Borg de veiligheid. 
Juist nu is het belangrijk om de veiligheid van de meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen. Natuurlijk willen we elkaar snel helpen maar voorkom bijvoorbeeld het openbaar delen van persoonsgegevens als adressen of telefoonnummers. Volg de RIVM én AVG richtlijnen en laat de ondersteuning verlopen via ervaren organisaties zoals de lokale welzijnsorganisatie, het vrijwilligerspunt, het Rode Kruis of platformen met screening 

2. Creëer overzicht. 
Er zijn zóveel initiatieven dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet. Als je hulp nodig hebt kan dat nou net een drempel te veel zijn. Zorg dus voor een centraal punt in jouw gemeente waar alle vraag en/of aanbod overzichtelijk bij elkaar komt en waar je makkelijk naar kunt verwijzen. Zo zie je ook waar de gaten in de ondersteuning vallen en dus extra handen/ogen nodig zijn.

3. Denk duurzaam: hulp voor de toekomst. 
De hulpvragen komen langzaam op gang (op NLvoorelkaar staan er nu zo'n 170 open maar vragen worden binnen 1 dag opgelost dus de roulatie is hoog). Terwijl tienduizenden mensen hulp aanbieden. Door hun gegevens te verzamelen, kun je hen (geautomatiseerd) matchen aan nieuw binnenkomende hulpvragen in hun buurt. Nu, én in de toekomst. Zo werk je aan een duurzaam hulpnetwerk. Want hoe gek het ook klinkt, de massale saamhorigheid biedt zo een enorme kans om het eenzaamheidsvirus op te lossen, of voor vrijwilligersorganisaties om nieuwe vrijwilligers te vinden.
Let op: vergeet de AVG niet en vraag bv expliciet toestemming voor het verzamelen van de persoonsgegevens (en houd de bewaartermijnen in acht). 

4. Blijf actueel. 
De corona ontwikkelingen gaan super snel: hulpvragen worden gemiddeld binnen een dag ingevuld, de corona maatregelen en RIVM richtlijnen worden regelmatig aangepast. Voorkom besmettingsgevaar maar ook teleurstellingen door alle informatie en hulpvragen actueel te houden. Dat gaat makkelijker als je één centraal punt hebt (zie puntje 2.)

5. Versterken i.p.v. vervangen. 
Organisaties, bedrijven, scholen, voetbalclubs en individuen hebben de leukste ideeën om er voor elkaar te zijn. Geweldig! Zorg dat de initiatieven elkaar versterken in plaats van vervangen of beconcurreren. Er zijn bijvoorbeeld al meerdere betrouwbare telefoonlijnen die je kunt bellen als je hulp nodig hebt, zowel landelijk als lokaal. Het heeft dan niet altijd zin om ook een telefoonlijn te openen, promoten etc. Je kunt dan beter aansluiten bij een initiatief en hen helpen met naamsbekendheid, bereik of door - in dit voorbeeld- mee te bellen.