Er zijn twee belangrijke kanttekeningen bij deze algemene uitspraak te plaatsen: Bij vreemdelingen die geen asielzoeker zijn maakt het niet uit of zij betaald of onbetaald werk willen gaan doen. Zij moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen. Ook wanneer zij legaal in Nederland zijn, bijvoorbeeld omdat zij geen visa nodig hebben bij een verblijf korter dan 90 dagen, of omdat zij binnengekomen zijn op een toeristenvisa, mogen zij niet zomaar vrijwilligerswerk gaan doen.
In feite zijn er drie categorieen vreemdelingen te onderscheiden: naast asielzoekers zijn dit zij die vrije toegang tot de arbeidsmarkt hebben en zonder een tewerkstellingsvergunning (TWV) in Nederland mogen werken. En zij die geen vrije toegang hebben en daarom wel een TWV moeten aanvragen.
Hieronder volgen de antwoorden op veel gestelde vragen. Wij hebben geprobeerd deze antwoorden zo duidelijk mogelijk te maken zonder in juridisch jargon te vervallen. Het overgrote deel van vrijwilligersorganisaties en vrijwilligers vinden hier de antwoorden waarnaar zij op zoek zijn. Staat het door jou gezochte antwoord er niet bij? Stel je vraag op Vraag en deel.Vraag en Deel
Niet-Nederlanders die vrijwilligerswerk willen doen zijn in twee groepen in te delen:
Een Canadees is korter dan drie maanden in Nederland. Hij hoeft daarvoor geen visa aan te vragen en is legaal in Nederland. Wanneer hij zich bij de vrijwilligerscentale Amsterdam meldt omdat het hem leuk lijkt om een paar weken vrijwilligerswerk te gaan doen, blijkt dat niet zomaar te kunnen. Hij valt onder de tweede categorie vreemdelingen. Canada valt niet binnen de EER, en hij zou dus een tewerkstellingsvergunning moeten aanvragen
Asielzoekers mogen vrijwilligerswerk doen. Hiervoor is geen tewerkstellingsvergunning (TWV) vereist. Wel toetst het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of er sprake is van vrijwilligerswerk. De organisatie waarvoor de asielzoeker vrijwilligerswerk gaat doen, vraagt daarom een vrijwilligersverklaring aan bij het UWV. Het UWV toetst of het vrijwilligerswerk aan de hieronder opgenoemde voorwaarden voldoet. Is dat het geval, dan geeft UWV de vrijwilligersverklaring af aan de organisatie. Een organisatie hoeft niet opnieuw een vrijwilligersverklaring aan te vragen als meer asielzoekers hetzelfde vrijwilligerswerk gaan doen.
De eisen van het UWV aan vrijwilligerswerk zijn:
Als een asielzoeker eenmaal een verblijfsvergunning heeft, is er geen vrijwilligersverklaring meer nodig om vrijwilligerswerk te mogen doen. Op zijn verblijfsvergunning staat dan ‘arbeid vrij toegestaan, geen twv vereist’.
Laat een organisatie asielzoekers vrijwilligerswerk doen zonder vrijwilligersverklaring van het UWV? Dan is er sprake van overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. De organisatie kan dan een boete krijgen.
Over het inzetten van asielzoekers als vrijwilliger zijn verschillende handleidingen & tools verschenen;
Ook op onze doelgroepenpagina vind je veel informatie over het inzetten van asielzoekers
Website: https://vrijwilligerswerk.nl/themas/wettenenregels/dossiers/vreemdelingen/default.aspx