LelystadDoet nieuws

Zelfstandig met de bus naar school dankzij een vrijwillig maatje

5 november 2018

Zelfstandig met de bus naar school dankzij een vrijwillig maatje Kelsay Schreurs is een stoere meid. Zo doet ze aan kickboksen, houdt van buiten spelen en rijdt door de buurt op haar Hoverboard, die ze zelf bij elkaar heeft gespaard. Haar moeder vindt haar vooral stoer, omdat ze sinds kort als enige leerling uit de onderbouw zelfstandig met de bus naar school reist. Dat leerde Kelsay dankzij een vrijwillig maatje.

 

Tijdens het vervoersproject MEE op Weg van MEE leren deelnemers met hulp van een vrijwilliger of familielid om zelfstandiger te reizen. De deelnemer bepaalt de route die hij wil oefenen: naar school, werk, stage of sportclub. Dat kan lopend, op de fiets of met het openbaar vervoer. De vrijwilliger oefent net zo lang met de deelnemer totdat deze heeft ontdekt welke mogelijkheden er zijn om meer zelfstandig te reizen.

Te druk en lawaaiig in de taxi
Omdat Kelsay autisme heeft, gaat ze naar een school voor speciaal onderwijs. Ze maakte hiervoor gebruik van het leerlingenvervoer, maar dat beviel Kelsay niet goed: “De andere kinderen in de taxi schreeuwden tijdens de autorit veel en hard. Daardoor was het voor mij veel te druk in de taxi”. Toen moeder Shirley op Facebook las over het project MEE op Weg, wist ze gelijk dat dit iets voor Kelsay zou zijn. Ze nam contact op met MEE IJsseloevers en het gezin werd in contact gebracht met vrijwillig OV-maatje Yvonne. Samen met Yvonne oefende Kelsay om met de bus naar school en weer naar huis te reizen. 

Al na vier keer oefenen kon Kelsay zelfstandig met de bus naar school. Al blijft het natuurlijk wel opletten geblazen weet Kelsay. “De eerste keer dat ik alleen met de bus van school naar huis terug ging, vergat ik bijna om uit te stappen toen ik thuis was”, vertelt ze lachend.