LelystadDoet nieuws

Enorme vraag naar vrijwilligers: 'mensen hebben minder tijd'

9 april 2019

Enorme vraag naar vrijwilligers: 'mensen hebben minder tijd' Veel poppodia, musea, festivals en zorginstellingen steunen grotendeels op de inzet van vrijwilligers. En die lijken er steeds minder te zijn. Tijdens de Nacht van de Vrijwilliger wordt er aandacht gevraagd voor het vrijwilligerstekort. Zijn er echt te weinig en wat wordt eraan gedaan?

 

NL Cares stelt in een persbericht dat maatschappelijke instellingen te maken hebben met een tekort aan vrijwilligers. "Er zijn heel veel extra handjes nodig", zegt Wassenaar. "Vooral voor activiteiten die geen basiszorg zijn, maar extra's zoals een wandeling, hulp met lezen of een uitje naar de dierentuin. Daar is veel op bezuinigd."

Minder tijd voor vrijwilligerswerk

Maar is de situatie wel echt zo problematisch? Nee, zegt hoogleraar Strategic Philantropy and Volunteering Lucas Meijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij vindt het te kort door de bocht om te zeggen dat er een tekort aan vrijwilligers is. "Het aantal vrijwilligers in Nederland loopt langzaam op, maar de tijd die ze aan vrijwilligerswerk besteden loopt iets terug", zegt hij. "Er zijn zo'n zeven miljoen vrijwilligers in Nederland. Dat is bepaald geen tekort."

Volgens een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zette 48,5 procent van de Nederlanders boven de vijftien jaar zich in 2017 minstens één keer per jaar in als vrijwilliger. Het lijkt er dus vooral op dat er steeds meer vraag is naar vrijwilligers in plaats van dat het aanbod snel afneemt.

"Er zijn bijvoorbeeld 34.000 vrijwilligers in Nederland van de Zonnebloem, die op bezoek gaan bij eenzame ouderen", zegt Meijs. "Maar er zijn nu eenmaal veel meer eenzame ouderen dan er vrijwilligers zijn".

Lees hier het volledige artikel.